Organisationer

0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

A

ABF Huddinge

Hos oss på ABF Huddinge kan du lära dig svenska och träffa andra människor från olika delar av världen. Hos oss kan du genom vårt TIA-projekt ASK få samhällsrådgivning och få hjälp med praktiska saker som att fylla i blanketter, skriva ut och skanna papper. Du hittar oss i Vårby Allé 22, måndag till fredag. Du hittar vårt samhällskontor ASK i Vårby bibliotek måndagar, tisdagar och torsdagar från 13:00 till 16:00.

Adress: Vårby allé 22 , 143 40 vårby

Kontakt: Palien Cole Cham, 0703480777 eller palien.cham@abf.se

ABF Huddinge

ABF Huddinge driver ett TIA-projekt som heter ASK - Arbete, Samhälle & Kommunikation, mötesplats för asylsökande. ASK har flera samhällskontor som hjälper asylsökande med myndighetskontakter, samhällsrådgivning, utskrift och inskanning av blanketter. Vi hjälper dig att få svar på dina frågor. Följ oss på Facebook & Instagram @askhuddinge.

Adress: vårby allé, 143 40 Huddinge

Kontakt: Palien Cole Cham, 0703480777 eller palien.cham@abf.se

ActionAid

ActionAid är en global organisation som arbetar för en rättvis, jämlik och hållbar värld. Vi erbjuder samtalsgrupper där man får prata svenska om saker som hälsa, relationer och rättigheter. Vi hittar också på roliga aktiviteter tillsammans, allt från att måla till att gå på bio. Alla asylsökande över 18 år är välkomna. Det spelar ingen roll hur mycket eller lite svenska du pratar! Vi har tre olika träffar i veckan (måndagar och tisdagar vid Odenplan, onsdagar i Vårby gård). På tisdagar har vi en grupp endast för kvinnor.

Kontakt: Johanna Danielsson, 0768809774 eller johanna.danielsson@actionaid.org

A

a

A

Assyriska kvinnoförbundet

Adress: Hantverksvägen 2, 1 tr upp, 151 65 Södertälje

Kontakt: Nursel Awrohum, 076-0065859 eller nursel.awrohum@gmail.com

Asyl i Järfälla

Asyl i Järfälla är ett 8 veckors kostnadsfritt program för asylsökande. Det innehåller språkcirklar i svenska, samhällsinformation arbetsmarknadsintroduktion, arbetsplatsbesök, hälsa och mentorskap. Järfälla kommun samverkar med ABF Studieförbund, lokalt förenings och näringsliv.

Adress: Kvarnvägen 6 Järfälla, 17764 Järfälla

Kontakt: Sigridur Baldursdottir, 070-0023879 eller integration@jarfalla.se

B

Bromma KFUM

Bromma KFUM är en ideell förening som erbjuder mötesplatser där unga människor kan utvecklas till sin fulla potential. Och KFUM utgår från en helhetssyn på människan, som möter människors aktuella behov. Vi erbjuder idrottsintroduktion för unga vuxna och vuxna, Yoga för unga kvinnor och mammor samt en Kreativ mötesplatsverksamhet . Med fokus på hälsa,inkludering,integration, ökad självkänsla och välmående både fysiskt och psykiskt.

E

Equmeniakyrkan Hallunda

EQUMENIAKYRKAN HALLUNDA ligger centralt belägen i Hallunda centrum. Församlingen startades när Norra Botkyrka byggdes, med visionen att tjäna människor i den nybyggda stadsdelen. Församlingen präglas av en stor blandning av nationaliteter. Den organiserar ett stort utbud av verksamheter, utöver gudstjänster, såväl för barn och ungdomar som för vuxna. Idag har församlingen 295 medlemmar. Det finns en bred kultur- och språkkompetens bland anställda och volontärer. Församlingen erbjuder gudstjänster och övriga samlingar på olika språk.

Adress: Hallunda Torg 2, 145 68 Norsborg

Kontakt: Carin Hemmati, eller carin.hemmati@telia.com

F

Fryshuset

Mötesplats på Fryshuset Safe Space har en mötesplats varje onsdag klockan 16:30-18:00 på Fryshuset, Hammarby sjöstad för asylsökande mellan 18-29 år. Vi kommer fika, prata om dina behov och hjälpa dig att hitta fritidssysselsättning. Vem: asylsökande mellan 18-29 år och inskriven i Stockholm län Var: Fryshuset Hammarby sjöstad,  Mårtendalsgatan 6, närmsta T-bana: Gullmarsplan och Tvärbana: Mårtendal. När: onsdagar 16:30-18:30 Mejla gärna oss på Safespace@fryshuset.se om det vill komma då kan vi bestämma fika. Anmälning krävs till Safespace@fryshuset.se _______________________________________________________________________________________مرحبا فريسهوست يعمل على مساعدة طالبي اللجوء (18-29 سنة) على إيجاد نشاطات ترفيهية أو تعليمة خلال وقت الفراغ. هل أنت طالب لجوء من العمر (18-29) و تريد إيجاد نشاطات ترفيهية أو تعليمية خلال وقت الفراغ يمكنك القدوم و التعرف علينا أيام الأربعاء خلال اجتماعاتنا و "فيكا" معنا. يرجى إعلامنا في حال قدومكم على بريدنا الإلكتروني Safespace@fryshuset.se الفئة المستهدفة: طالبي اللجوء من عمر 18 إلى عمر 29 سنة و مقيمين في مقاطعة ستوكهولم متى: كل يوم أربعاء من الساعة 16:30 إلى 18.00 أين: Fryshuset Hammarby sjöstad,  Mårtendalsgatan 6 _________________________________________________________________________________________ خانه امن       در خانه امن هر هفته روزهايه چهارشنبه محلي براي بازديد براي جوانان پناهجو از سن  ”١٨ تا ٢٩ سال”  دارد  كه به خوردن چاي يا قهوه و ساندويچ دعوت هستيد تا باهم صحبت كنيم, راجب نياز هايه شما و تفريحات وقت ازاد شما. مكان: Fryshuset, Hammarby sjöstad زمان: از ساعت ١٦:٣٠ تا ساعت ١٨:٠٠    برايه چه كساني:   جوانان پناهجو از سن ١٨ تا ٢٩ سال كه اسمشان در استان استكهلم ثبت هستند. چه منطقه اي:     Fryshuset Hammarby sjöstad, Mårtendalsgatan 6,   متروي نزديك:      Gullmarsplan يا ايستگاه Mårtendal چه زماني:           چهارشنبه ها ساعت ١٦:٣٠ الي ١٨:٠٠  ادرس ايميل ما:    Safespace@fryshuset.se   لطفا قبل از امدن به ”خانه امن” ايميل بفرستيد برايه اماده كردن ساندويچ و چاي و قهوه    با تشكر.

Kontakt: Michelle Stewart , eller Michelle.Stewart@fryshuset.se

H

Hej främling!

Hej främling! erbjuder hälsofrämjande aktiviteter för alla med en önskan om ökad gemenskap. Sedan hösten 2013 har vi haft särskilt fokus på att skapa integration och inkludering genom våra kostnadsfria och hälsofrämjande aktiviteter som ofta innebär idrott, kultur och friluftsliv. Vi drömmer om att leva i ett samhälle med livskraftiga människor där alla upplever god fysisk och psykisk hälsa. Vi verkar för att alla ska ha möjlighet att ingå i relationer och nätverk som är värdefulla för både den enskilda och samhället i stort. Vi drömmer om gränslös integration, där alla lever i ett innanförskap som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart. Hos oss är alla välkomna. Vi bryr oss varken om idrottsliga prestationer, ursprung, skostorlek, ålder, kroppsform eller antal fångade Pokémon. Vi gillar verkligen olika. Vår förening grundades i Jämtland men har under de senaste fem åren etablerat verksamhet på massor med nya orter ute i Sverige. Idag har vi regelbundna aktiviteter från Kiruna i norr till Malmö i söder, i totalt 7 olika län. För mer info: www.hejframling.se, https://www.facebook.com/hejframlingstockholm/ eller https://www.facebook.com/hejframling/?ref=br_rs

Adress: Samuel Permans gata 13, 831 31 Östersund

Kontakt: Emy Rindstedt, 073 094 00 27 eller emy@hejframling.se

Hörselskadades Förening i Stockholm (HRF Stockholm)

Hörselskadades förening i Stockholm driver ett integrationsprojekt för asylsökande med syfte att bryta isolering och utanförskap under asyltiden. Vi riktar oss främst till hörselskadade personer men även till andra eftersom alla inte vet eller vågar säga att de har problem med hörseln. I projektet erbjuder vi aktiviteter enligt intresse (till exempel matlagning, träning, simning), lätt svenska och kontakter med etablerade i Sverige, samt ger kunskap och information om hörsel och hörselvård. Allt sker på ett hörselsmart sätt med TSS (Tecken som stöd) och skrivtolkar vid behov. Tecken som stöd innebär att man använder enkelt teckenspråk samtidigt som man pratar svenska och det är ett stöd för alla som ska lära sig svenska, oavsett om de har en hörselnedsättning eller inte. För mer info se hrfstockholm.se eller https://www.facebook.com/HRFsthlm

Adress: Malmgårdsvägen 63a, 116 38 Stockholm

Kontakt: Erik Hall, 0704448067 eller erik.hall@hrfstockholm.se

I

Individuell Människohjälp (IM)

IM arbetar i Sverige och Stockholm för att öka människors möjligheter att delta i samhället. Vi skapar mötesplatser med människor engagemang i fokus. Vi tror på ett starkt civilsamhälle och involverar därför volontärer i vårt arbete. Vi erbjuder bland annat kostnadsfri rådgivning, språkfika, läxhjälp, kompismatchning, sociala aktiviteter och en föreningsguidning. Läs mer: IM Stockholm på Facebook

Adress: Västgötagränd 17, 118 28 Stockholm

Kontakt: Emelie Thornberg, 0704100349 eller emelie.thornberg@manniskohjalp.se

Initiatives of Change - Sverige

Initiatives of Change (IofC) är en världsomspännande rörelse av människor som engagerar sig för förändringar i samhället med förankring i individer som är villiga att själva förändra sina motiv och beteenden. IofC-Sverige är en del av det internationella näverket Initiatives of Change och medlem av IofC International Association som är en NGO med rådgivande status i UNECOSOC, FN:s ekonomiska och sociala råd.

Adress: Pionvägen 19, 191 47 Sollentuna

Kontakt: Nik Dahlström, 0705805958 eller nikdeedahlstrom@gmail.com

Interkulturella KunskapsCentret

IKC är en ideell föreningen som erbjuder kostnadsfritt verksamheter för asylsökande i forma av: Dagverksamhet med språkkaféer, studiebesök, stadsvandringar och samhällsinformation. Kurser i svenska med samhällsorientering och Hälsofrämjande aktiviteter. För unga asylsökande har vi en lokal med musikstudio där personer som är intresserade att arbeta med musik kan vistas och arbeta med skapande av musik och/eller sång.

Adress: Järnbärarvägen 10, 127 33 Skärholmen

Kontakt: Ruben Tastas, 076-9121824 eller info@interkulturella.com

J

Jakobsbergskyrkan

Jakobsbergskyrkan är en församling i centrala Jacobsberg med 361 medlemmar och stor verksamhet med körverksamhet, barnverksamhet och öppen verksamhet som "Träffpunkt Kvarnplan" där upp till fyrtio personer träffas varje vecka för gemenskap, sång och musik och församlingens språkcafé.

Adress: KVARNPLAN 20, 177 64 Järfälla

Kontakt: Kajsa Åkesson, eller kajsaaakesson@gmail.com

K

L

M

Missionskyrkan i Upplands-Väsby

MISSIONSKYRKAN UPPLANDS VÄSBY har 136 medlemmar och en pastor anställd. Gudstjänst firas i kyrkorummet varje söndag. I samma lokal firar en syrisk ortodox församling gudstjänst varje lördag. Församlingen har aktivt barn och ungdomsarbete t.ex. barnkör och scouter. Kyrkans dagledigträffar är öppna för alla. Ett flertal grupper och kommittéer finns, för bl. a. diakoni och internationellt arbete.

Adress: Herrgårdsvägen 45, 19478 Upplands Väsby

Kontakt: Ingemar Jarlebring, eller jarlebring@yahoo.se

R

Rädda Barnen

Rädda Barnen vill genom TIA Stockholm ge möjlighet för unga asylsökande i åldern 18 år och uppåt tillsammans med etablerade personer i Sverige att delta på olika typer av aktiviteter som finns runt om i Stockholm. Det kan handla om olika initiativ som främjar kultur, idrott, arbete eller att engagera sig i olika typer av föreningsliv. • Är du en asylsökande ungdom som vill prova på en ny aktivitet eller bli engagerad i en förening på din fritid? • Har du aktiviteter eller verksamhet som du vill att fler ungdomar ska få chansen att vara en del av? Kontakta: Maliha Khan på telefon 086989344 eller maliha.khan@rb.se

Kontakt: Maliha Khan, 086989344 eller maliha.khan@rb.se

Rfsl Stockholm

RFSL Stockholms målgrupper är homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera personer samt deras anhöriga och vänner. Vi arbetar för ett samhälle som genomsyras av respekt för alla människors lika rättigheter och möjligheter, oavsett kön, sexuell identitet, könsidentitet eller könsuttryck, hiv-status, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsförmåga, ålder eller socioekonomisk bakgrund. RFSL Stockholm bedriver politik och informationsverksamhet, ordnar olika sorters utbildningar och ger målgrupperna olika typer av stöd. Vi bjuder också in till inspirerande medlemskvällar, organiserar ungdomsverksamheten Egalia, fixar julaftonsfirande och ordnar en årlig Transtemadag. Vi ser även till att det blir spännande aktiviteter under Stockholm Pride. Och mycket, mycket mer… RFSL Stockholm är Stockholms lokalförening inom RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas transpersoners och queeras rättigheter.

Adress: Alnögatan 7, 116 41 Stockholm

Right To Play

Right To Play arbetar med ett program där ensamkommande och nyanlända ungdomar får praktisera sin svenska, få nya kunskaper, nya erfarenheter, nya kompisar och kontakter samt där vi har en massa kul tillsammans - allt genom idrotten! I vårt projekt med TIA Stockholm fokuserar vi på att du som asylsökande mellan 18-24 år ska få ta del av vårt program, och lära dig mer om den svenska arbetsmarknaden: hur du skriver ett CV och varför det är bra att ha, hur en arbetsintervju går till, hur det är att jobba i Sverige, öva din praktiska svenska, få nya kontakter, nya erfarenheter och samtidigt ha en massa kul!

Kontakt: Frida Olsson, eller folsson@righttoplay.com

Rissnekyrkan

Rissnekyrkan har 211 medlemmar och är den enda svenskspråkiga kyrkan i Rissne. Rissne som samhälle präglas av inflyttning och Rissnekyrkan är en öppen kyrka mitt i Rissne som är tillgänglig för alla åldrar. Vi vill finnas som samverkanspart lokalt för att skapa ett tryggt område byggt på att vi ser och hjälper varandra i livets olika skeden. Människor med olika tro eller ingen tro välkomnas in i våra olika verksamheter. Vi vill att vår kyrka ska få vara en naturlig mötesplats för alla som söker en gemenskap som präglas av omsorg, respekt och kärlek. Rissnekyrkan har verksamhet inom musik- körer, barn och ungdom, stickkafé och en öppen förskola. Hjärtat av verksamheten är den öppna förskolan som har runt 7200 besök årligen av runt 300 familjer. Många av föräldrarna som kommer till förskolan är utlandsfödda och en hel del är asylsökande. Rissnekyrkan mottog Sundbybergs integrationspris år 2015 för denna verksamhet.

Adress: Kasernvägen 7, 174 59 Sundbyberg

Kontakt: Anna-Carin Klingsbo, eller pastor@rissnekyrkan.se

S

Samhällsmatchen Hammarby Fotboll

Hammarby Fotboll, som är en fotbollsklubb på Södermalm i Stockholm, har ett projekt som heter Samhällsmatchen. Där erbjuder vi dig som asylsökande att, helt kostnadsfritt, delta i våra olika aktiviteter. Vi hjälper dig att få träffa både andra asylsökande och etablerade svenskar, lära dig om det svenska samhället, utveckla det svenska språket samt delta i någon av våra olika träningar. Några av alla våra olika aktiviteter är: Gåfotboll – Här spelar vi fotboll utan att springa. För dig som är över 55 år eller för dig som av någon anledning har svårt att springa. Hjälp till på våra fotbollsmatcher – Hjälp vår besökande publik med att känna sig välkomna på våra matcher. Vi har våra herrmatcher på Tele2 Arena, dammatcher på Hammarby IP och futsalmatcher i Eriksdalshallen. Svenskundervisning – Hos Fryshuset finns en mötesplats som heter ”Safespace”. Här kan du komma och ta del av en blandning av språkträning, fysisk aktivitet samt träffa kompisar. Spela fotboll spontant – Kom och spela fotboll med oss på fredags- och lördagskvällar. För mer information om alla våra olika aktiviteter med datum, tider och platser, besök vår hemsida www.samhällsmatchen.se samt www.tiastockholm.se

Adress: Orrfjärdsgränd 13 , 120 53 Årsta

Kontakt: Andreas Jonsson, 08 462 88 14 eller andreas.jonsson@hammarbyungdom.se

Sociala Missionen

Sociala Missionen arbetar för en rättvisare värld. Vår uppgift är att ge människor i utsatta livssituationer stöd för att kunna ta makten över sina egna liv. Sociala Missionen är en allmännyttig ideell förening som sedan starten 1917 har arbetat med att bekämpa orättvisor, ge råd och stöd och driva opinionsarbete på det sociala och diakonala området. Våra medlemmar är ett 40-tal föreningar och församlingar inom Equmeniakyrkan i Stockholmsområdet. Enheten Råd och stöd erbjuder rådgivning, information och stödsamtal i ärenden som rör rättigheter inom flyktingfrågor, sociala frågor och äldrefrågor. Rådgivningen är kostnadsfri och vi arbetar under tystnadsplikt. Vi driver också samarbetsprojekt för asylsökande tillsammans med flera av Sociala Missionens medlemsförsamlingar, samt arbetar med informations- och påverkansarbete.

Adress: Högbergsgatan 31A, 11620 Stockholm

Kontakt: Beatrice Amsenius, 0855602307 eller info@socialamissionen.se

Södertälje missionskyrka

SÖDERTÄLJE MISSIONSFÖRSAMLING bildades 1865 och har idag 343 medlemmar. Församlingen bedriver ett stort barn- och ungdomsarbete. Sedan många år tillbaka är församlingen präglad av att finnas i Södertälje med sin stora mångfald av nationaliteter och det finns en omfattande och lång erfarenhet av studieverksamhet med nyanlända.

Adress: Karlslundsgatan 2, 151 35 Södertälje

Kontakt: Margareta Fränne, eller margareta@telgemission.se

Spånga Blåband

Kurserna är flexibla utifrån din bakgrund och dina förkunskaper. Innehållet består av att träna sig i det svenska språket, lära sig om samhället och ta del av svenska koder och vad som är viktigt i mötet med svenskt vardagsliv. Du är med i samtal om hur det svenska samhället fungerar, om normer och värderingar. I dessa samtal har frågor om jämställdhet, demokrati och mänskliga rättigheter sin givna plats. Du får lära dig om yrkeslivet och hur du hittar och söker jobb i Sverige. Ibland gör vi studiebesök och utflykter för att lära oss mer och att få se andra miljöer än den egna stadsdelen. Det kan vara till apotek, bibliotek och annan samhällsservice, men även till muséer och kulturella inrättningar

Adress: Skogängsvägen 59 , 16341 Spånga

Kontakt: Hans Danielson, 076760573 eller hans.danielson@blavagen.nu

Stockholm International Swimming Club

Vår verksamhet innefattar simkurser för asylsökande. Oavsett om du kan inte simma alls eller vill förbättra ditt simsätt och träna så har vi en grupp för dig! Om du är intresserad att jobba i framtiden med hälsa, simundervisning eller annat idrott, vill få erfarenhet som lärare och förbättra din svenska är det en unik möjlighet för dig. Efter varje kurs kommer vi att erbjuda de två bästa studenterna jobb som simlärarassistenter. Vi hjälper dig vidare med råd till utbildning som behövs och nätverk genom detta område. Kursgång: 1 gång i veckan, i 8 veckor. Varje simkurs ska undervisas av 1 lärare och 1 assistent. Vi arbetar med att skapa en trygg och trevlig miljö för deltagarna genom att lära sig simma, träffa nya vänner, lära känna den svenska kulturen och möjlighet att få erfarenhet som simlärarassistent på den svenska jobbmarknaden.

Adress: http://www.stockholmswimmingclub.se/, Stockholm, Solna

Stockholms stads utbildningsförvaltning

Utbildningsförvaltningen ansvarar för "Från nyanländ till nyanställd lärare" som riktar sig till dig som har en lärarexamen från ett annat land än Sverige och som vill arbeta som lärare eller förskollärare. Målsättningen är alltid att deltagaren ska ha möjlighet att nå lärarlegitimation och därmed också en tillsvidareanställning som lärare eller förskollärare. Utbildningsförvaltningen bidrar med studie -och yrkesvägledning, samt praktik under hela lärarens väg mot legitimation. Utbildningsförvaltningen ansvarar för den kommunala skolverksamheten, det vill säga grundskola (inklusive förskoleklass och skolbarnsomsorg), grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola.

Adress: Hantverkargatan 2F (besöksadress), Stockholm

Svenskeritreanska solidaritetsrörelsen

Adress: Borgarfjordsgatan 12, 16425 Kista

T

Tamam

Ungdomsorganisationen Tamam har två Aktivitetsgrupper i Stockholm. En grupp för tjejer och en öppen grupp för alla. Vi ses gång i veckan olika tider under ca 2h och hittar på olika saker tillsammans. Syftet är att ha kul och lära känna nya vänner. Det kan vara allt från att gå på bio eller konsert, gå på musik & dans-workshops, spela olika sporter eller bara ses och hänga och laga mat tillsammans. Målgruppen är unga asylsökande i åldern 18-25 år och det kommer vara ca 10-15 deltagare i gruppen. Aktiviteterna är alltid gratis! Häng med oss och ha trevligt tillsammans & hitta nya vänner! Tjejgruppen är även öppen för icke-binära. Vill du vara med? Kontakta oss!

Kontakt: Naomi Runa, 0704359775 eller naomi.runa@tamam.se

Tenstakyrkan

Tenstakyrkan har 124 medlemmar och består av människor från olika bakgrund och från olika länder, som hör samman med varandra genom tron på Jesus. Genom åren har Tenstakyrkan varit hem åt olika kristna församlingar, vars medlemmar fått fly från länder i Levanten och Mellanöstern, där kristna än i dag är svårt förföljda. Det har gjort att en mycket speciell gemenskap mellan kristna i olika kyrkofamiljer har vuxit fram i Tenstakyrkan. Idag har också en koptisk församling och en syrisk-katolsk församling sin verksamhet i Tenstakyrkan. Dessa två församlingar samlar stora grupper till gudstjänsterna, barnverksamhet och annan social verksamhet. Tenstakyrkan har ett rikt musikliv. Tensta Gospel Choir är den första och äldsta av gospelkörerna i Tenstakyrkans omfattande körverksamhet. Kören startade som ett integrationsprojekt och för att skapa en fristad för ungdomar i Tensta. Tenstakyrkan har också ett stort socialt arbete.

Adress: Tisslingeplan 34, 163 61 Spånga

Kontakt: Maria Langefors, eller marialangefors@gmail.com